Woonhuis

Bent u zelf eigenaar van een huis dan heeft u hierin een grote som, al dan niet geleend, geld gestoken. Voordat u het weet, bent u door een onverwachte gebeurtenis uw investering geheel of gedeeltelijk weer kwijt. Denk maar aan een keukenbrand of een fikse waterschade. Een woonhuisverzekering voorkomt dit. Met een woonhuisverzekering heeft u een uitstekende dekking tegen alle plotselinge en onverwachte gebeurtenissen waardoor uw woning schade kan oplopen. Brand, ontploffing, bliksem, storm, hagel, lekkage, breuk van leidingen, inbraak, aanrijding en vandalisme zijn maar enkele voorbeelden die ik u kan noemen. Eventuele milieu-schade is mee te verzekeren. Stel dat de overheid u verplicht uw grond te saneren dan betaalt de verzekeraar de kosten.

Herbouwwaarde

Voor de vaststelling van het te verzekeren bedrag van uw woning wordt uitgegaan van de herbouwwaarde. Deze waarde geeft het bedrag weer dat nodig is om uw woning geheel opnieuw te bouwen na een eventuele schade. De herbouwwaarde houdt weining verband met de aankoopprijs.

Garantie tegen onderverzekering

Om te verkomen dat u te laag bent verzekerd en dus bij schade geen volledige vergoeding ontvangt of te hoog bent verzekerd en daardoor teveel premie betaalt, is er een oplossing namelijk de "garantie tegen onderverzekering".

Bij het afsluiten bij een woonhuisverzekering dient daarom een zgn. herbouwwaardemeter te worden ingevuld. Het is zelfs mogelijk uw huis kosteloos te laten taxeren door een inspecteur van de maatschappij, zodat u altijd zekerheid heeft dat de juiste herbouwwaarde is vastgesteld.

Index

Jaarlijks stijgen de bouwkosten. Om ervoor te zorgen dat het verzekerd bedrag voldoende blijft en u niet alsnog onderverzekerd raakt, wordt het verzekerd bedrag jaarlijks aangepast conform de indexering en daarmee de premie uiteraard.

Glasverzekering

In de meeste gevallen wordt het glas van het woonhuis meeverzekerd op de woonhuisverzekering tegen het risico van glasbreuk door welke oorzaak dan ook. Wanneer u geen woonhuisverzekering heeft, kan een glasverzekering op de inboedelverzekering worden bijgesloten. Zowel enkel- als dubbelwandige ruiten zijn verzekerd. Verder zijn de meeste soorten bijzondere ruiten verzekerd waaronder bijvoorbeeld die van windschermen, terras- en balkonafscheidingen, kunststof lichtkoepels en ruiten van draadglas, matglas en niet-gebrandschilderd glas-in-lood.